Ontvoerder van Natascha Kampusch maakte videofilms van zijn slachtoffer

door
Belga
Leestijd 2 min.

Natascha Kampusch (28) is tijdens haar gevangenschap door haar ontvoerder gefilmd. Haar advocaat en het Openbaar Ministerie in Wenen bevestigden een overeenkomstig bericht van de Duitse zondagskrant Welt am Sonntag. Na de vlucht uit de woning van haar kwelgeest Wolfgang Priklopil in 2006 had de politie videomateriaal gevonden. "De onderzoeksrechter heeft met de speurders de beelden bekeken en het materiaal als privé en niet relevant beoordeeld", zei de woordvoerder van het OM, Thomas Vecsey.

"Er zijn geen bewijzen voor strafbare feiten gepleegd door anderen", zei de advocaat van Kampusch, Gerald Ganzger, over de in totaal elf video's. Er zou naast Priklopil geen andere dader betrokken zijn geweest. Daarom zijn de opnames aan Kampusch overhandigd. Het OM heeft geen kopieën gemaakt, zei de woordvoerder.

Het meisje werd op 2 maart 1998 op tienjarige leeftijd ontvoerd en meer dan acht jaar lang in een kelder van de woning van de toen 35-jarige Priklopil gevangen gehouden. Op 23 augustus 2006 slaagde ze er op 18-jarige leeftijd in te ontsnappen. Uren later werd de ontvoerder door een trein overreden. Steeds weer steken speculaties over samenzweringstheorieën de kop op. De politie had in haar slotrapport van april 2013 geschreven dat de dader zonder twijfel zelf een eind aan zijn leven heeft gemaakt.

Welt am Sonntag had in het weekeinde over het bestaan van de video's bericht. De krant citeerde in haar bericht uit het boek "Der Entführungsfall Natascha Kampusch: Die ganze beschämende Wahrheit" ("De ontvoeringszaak Natascha Kampusch: de volledige beschamende waarheid") van voormalige gerechtelijk inspecteur Peter Reichard, dat maandag uitkwam. Volgens Reichard had hij de toelating van Kampusch gekregen om het boek te schrijven en daarin het bestaan van de video's te onthullen. De zaak blijft vooral in de Duitstalige landen beroering wekken.

Bron: Belga