Ondanks deal met Turkije blijven vluchtelingen aankomen in Griekenland

Ondanks het akkoord tussen EU en Turkije om het aantal vluchtelingen dat in Griekenland aankomt te verminderen, melden de Griekse autoriteiten dat er nog altijd vluchtelingen aankomen op de Egeïsche eilanden. Het akkoord trad zaterdag om middernacht in werking, en gisteren zijn meer dan 1.500 mensen van Turkije op de eilanden aangekomen. Dat melden de Griekse autoriteiten.

Een dag ervoor kwamen nog 875 vluchtelingen aan in Griekenland. De drie voorgaande dagen lag dat cijfer tussen de 239 en 1.498. “Die toestroom creëert een probleem en roept vragen op over de intenties van alle betrokken partijen”, aldus Giorgos Kyritsis, woordvoerder van de Griekse crisismanagementdienst. Het akkoord met Turkije voorziet in een versterkte aanwezigheid van de Turken om vertrekken vanop hun kust te blokkeren.

Met die laatste aankomsten stijgt het aantal vluchtelingen dat gestrand is op Grieks grondgebied naar meer dan 50.000. Volgens het akkoord met Turkije kunnen vluchtelingen die in Griekenland aankomen vanaf april teruggestuurd worden naar Turkije, behalve als ze kunnen bewijzen dat ze daar vervolging riskeren.

Griekenland heeft nog altijd 4.000 extra migratiemedewerkers nodig om de aankomst van vluchtelingen te behandelen en hun statuut te bepalen, aldus de Europese Commissie. Geen enkele van de door de EU beloofde experts en politieagenten, van wie er 2.300 verwacht worden volgens de Griekse regering, is al in het land aangekomen, aldus nog Kyritsis.

bron: Belga