Oekraïense piloot schuldig aan moord op twee Russische journalisten

De Oekraïense piloot Nadia Savtsjenko is schuldig verklaard aan de moord op twee Russische journalisten. Dat heeft een rechtbank in de stad Donetsk, vlak bij de grens met Oekraïne, geoordeeld, meldt het persbureau Interfax. De vrouw is schuldig aan moord en moordpoging, en riskeert meer dan 20 jaar in een Russische cel. Ze zou het Oekraïense leger in 2014 de coördinaten gegeven hebben voor een aanval waarbij de twee journalisten omkwamen. Pas morgen wordt duidelijk welke straf ze krijgt. Eerder deze maand kondigde Savtsjenko aan in hongerstaking te gaan tot een vonnis is geveld. Ze wilde daarmee de procedures doen versnellen, die meer dan anderhalf jaar duurden. “Savtsjenko en een groep mensen gemotiveerd door haat en wrok hebben de moord op Kornelioek en Volosjin gepleegd”, aldus de door de Russische persbureaus geciteerde rechter. De vrouw is ook schuldig verklaard aan het illegaal oversteken van de grens tussen Oekraïne en Rusland. Volgens de Russische autoriteiten werd ze aan de Russische kant van de grens opgepakt.

Savtsjenko verwierp alle beschuldigingen, en zegt dat ze gevangengenomen werd door de pro-Russische rebellen, die haar vervolgens overleverden aan Rusland, nog voor de journalisten werden gedood. Kiev en het westen hadden het over een politiek proces, en hebben opgeroepen tot haar onmiddellijke vrijlating.

Nadat de piloot werd opgepakt, benoemde Oekraïne haar als lid van de delegatie bij de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa. Daardoor kreeg ze diplomatieke onschendbaarheid. Maar volgens de Russische aanklager gold die onschendbaarheid niet omdat de benoeming gebeurde na het misdrijf waarvan ze beschuldigd wordt. De aanklager eiste 23 jaar cel voor de vrouw.

bron: Belga