N-VA reikt Ebbenhouten Spoor uit aan Darya Safai

De Iraans-Belgische vrouwenrechtenactiviste en tandarts Darya Safai kreeg vandaag de Ebbenhouten Spoor, een erkenning die N-VA elk jaar uitreikt aan een verdienstelijke nieuwe Vlaming. Safai raakte bij het grote publiek bekend toen ze stelling innam tegen Anderlechtvoetballer Hassan Trezeguet, die vrouwengezichten had gewist op een Facebookfoto. Darya Safai (40) vluchtte in 1999 uit Iran nadat ze bij een studentenbetoging was opgepakt en door het regime tot twee jaar gevangenis veroordeeld was. In België maakte Safai haar studies tandheelkunde af en samen met haar man richtte ze praktijken op in Brussel en Antwerpen.

Algemeen secretaris van N-VA Louis Ide prees haar succesvolle integratie in Vlaanderen, haar inzet voor vrouwenrechten, maar ook haar scherpe bijdragen aan het maatschappelijk debat en haar ondernemerschap. “Je bent het levende bewijs dat je zonder je achtergrond te verloochenen, kan participeren in onze gastvrije maatschappij. Je bent een voorbeeld voor alle nieuwe Vlamingen, maar ook voor de Vlaming in het algemeen”, zei hij.

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is een erkenning als de Ebbenhouten Spoor vandaag meer nodig dan acht jaar geleden, toen die voor het eerst werd uitgereikt. “Extreem-rechts heeft overal in Europa weer de wind in de zeilen. En de kleine daden van elke dag worden in vele hoofden teniet gedaan door geweld dat op maximaal symbolisch effect mikt”.

Vorige laureaten van de Ebbenhouten Spoor waren sommelier Sepideh Sepaghatnia, opera-intendant Aviel Cahn, Gilbert Nyatanyi (“Gilberke” van “Alles kan beter”), bokser Sugar Jackson, chirurg Nasser Nadjmi, atlete Svetlana Bolshakova en cardioloog Pedro Brugada.

bron: Belga