L’Obs verantwoordt zich na kritiek van Belgische politie

Het Franse magazine L’Obs heeft zich maandag verantwoord, nadat het op de korrel was genomen door de Belgische politie. Die verweet het magazine dat het nieuws over Salah Abdeslam, de sleutelverdachte in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, veel te vroeg had gepubliceerd. Het magazine zegt dat het zijn job heeft gedaan, zonder de politieoperatie in gevaar te brengen.
L’Obs had vrijdag, een paar uur voor de arrestatie van Salah Abdeslam, bericht dat zijn vingerafdrukken waren gevonden in een huis in Vorst waar dinsdag een huiszoeking plaatsvond. De commerciële zender VTM was vrijdag zelfs al in Molenbeek voor de politie daar aankwam.
“Het nieuws werd veel te vroeg gepubliceerd en heeft ons problemen bezorgd. Ik ben geneigd om een bepaald soort pers onverantwoordelijk te noemen. Ze offeren de veiligheid van mijn personeel en dat van de bevolking op voor kijkcijfers – en dat accepteer ik niet. Wat als de aanwezigheid van de pers, nog voor het begin van de operatie, ervoor had gezorgd dat de personen die we wilden arresteren zouden verdwijnen? “, zei Claude Fontaine, directeur-generaal van de federale gerechtelijke politie, aan de RTBF.

“Voor ons leek het van het grootste belang om het grote publiek, te beginnen bij de Brusselaar, op de hoogte te brengen dat de meest gezochte terrorist op deze planeet, sinds november, zich misschien nog in de Belgische hoofdstad bevond”, zegt de redactiedirecteur van L’Obs, Matthieu Croissandeau, in een opiniestuk op de website. “U moet zich één moment inbeelden wat er gebeurd zou zijn als hij een nieuwe aanslag had gepleegd. Wat hadden ze ons dan verweten? ‘Jullie wisten dat hij in Brussel zat en jullie hebben het verzwegen! ‘”

“Zeggen dat het verspreiden van die informatie ervoor heeft gezorgd dat Salah Abdeslam wist dat het net zich rond hem sloot, is inbeelding. Ons artikel heeft de terrorist niets bijgebracht dat hij nog niet wist: niet dat de politie hem zocht, niet dat hij sporen moet achtergelaten hebben in Vorst, niet dat het onderzoek vooruitging”, zegt Croissandeau. Hij benadrukt dat L’Obs niet heeft geschreven dat “een operatie aan de gang was”.

Bron: Belga