Jejoen Bontinck eist 20.000 euro van Vilvoordse Syrië-strijder

Voor het Brusselse hof van beroep heeft de advocaat van Jejoen Bontinck maandag een schadevergoeding geëist van Mohamed Aquichouh, een Vilvoordse Syrië-strijder die hem in Syrië zou gefolterd hebben. De Brusselse correctionele rechtbank had Aquichouh daarvoor vrijgesproken, maar zowel het federaal parket als Bontinck waren daartegen in beroep gegaan en dringen aan op een veroordeling. Mohamed Aquichouh staat voor het hof van beroep terecht samen met Annas Koundi en Zouheir B. De drie maakten deel uit van de groep Vilvoordse jongeren die radicaliseerden onder de invloed van Sharia4Belgium-boegbeeld Fouad Belkacem. In maart 2013 vertrokken Mohamed Aquichouh en Annas Koundi samen met een derde man, Mohammed Sadik Cherabi, zelf naar Syrië. Aquichouh bleef slechts tot eind april in Syrië, waar hij de bijnaam ‘Abu Omar’ droeg, maar zou in die tijd wel hebben meegeholpen om Jejoen Bontinck gevangen te houden en te folteren. Toen Bontinck plannen maakte om naar België terug te keren, zou hij door Aquichouh in de val gelokt zijn. Bontinck werd als spion beschouwd en opgesloten en zou verschillende dagen gefolterd zijn, onder meer door Aquichouh zelf.

Aquichouh werd in november nog vrijgesproken van het gevangen houden en folteren van Jejoen Bontinck maar het federaal parket wil hem daar toch voor veroordeeld zien en eist nu 8 jaar cel tegen de man. Ook de burgerlijke partij dringt aan op een veroordeling.
“Bontincks verklaringen zijn zeer gedetailleerd”, klonk het. “Hij geeft een duidelijke beschrijving van Aquichouh, die blijkt te kloppen. Het Antwerpse hof van beroep heeft zich al op zijn verklaringen gebaseerd om andere personen te veroordelen. Er is geen reden om ze hier nu in twijfel te trekken.”
De verdediging van Aquichouh en Zouheir B. komt op 4 april aan het woord.

bron: Belga