Internationaal Strafhof oordeelt Congolese ex-vicepresident Bemba schuldig

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft de vroegere Congolese vicepremier Jean-Pierre Bemba schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Bemba (53) was de rebellenleider van de MLC (Mouvement de libération du Congo) tijdens de staatsgreep in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) van 2002-’03. De rechters van het Hof in Den Haag achten hem schuldig aan massaverkrachtingen, moorden en plunderingen in de CAR. De strafmaat zal later bepaald worden.
Bemba werd in mei 2008 gearresteerd in België. Zijn proces voor het ICC ging in november 2010 van start. Hij pleitte toen onschuldig.

De Hoge VN-Commissaris voor Mensenrechten Zeid Ra’ad Al Hussein toonde zich tevreden over de veroordeling van Bemba, en zei dat het een sterke boodschap de wereld instuurt dat “internationaal recht uiteindelijk zal zegevieren”. “Ik hoop dat dit oordeel als een krachtig afschrikmiddel zal werken tegen misbruik en zware schendingen van de menserechten in de CAR en wereldwijd”, zei hij.
Bemba zou een van de rijkste mannen van Congo zijn met bedrijvigheden in de luchtvaart- en mediasector. Zijn vader Jeannot Bemba Saolona was een succesvolle zakenman onder de voormalige Zaïrese president Mobutu Sese Seko.

De aanhangers van Bemba reageerden somber op de veroordeling van de vroegere Congolese vicepremier. “Het is en beslissing die ons droevig maakt, maar het is de beslissing van de rechtbank. Daarom leggen we er ons bij neer” verklaarde Jacques Djoli, senator van de MLC, maandag aan de pers in Kinshasa. De Mouvenment de libération du Congo is de op een na grootste oppositiepartij van de nationale Assemblee en erg invloedrijk in de regio van Kinshasa. “We koesterden vandaag nog veel hoop, maar het Hof heeft anders beslist. We geloven dat de juridische waarheid de feitelijke waarheid zal bijbenen opdat Jean-Pierre Bemba op een dag weer vrijkomt”, voegde hij eraan toe vooraleer hij het nieuws ging vertellen aan zijn militanten. “Wij blijven sereen, hij heeft tenslotte al acht jaar gevangenis in Den Haag achter de rug”.

bron: Belga