Halveerde premier Michel zijn reis naar China voor niets?

Minder dan veertig uur. Zoveel tijd rest premier Charles Michel nog op Belgische bodem om op korte termijn een akkoord over de begroting te forceren. Althans volgens zijn huidige vluchtschema richting China. Vraag is stilaan of het inkorten van die trip geen maat voor niets was. Twee weken al kennen de federale topministers de cijfers van het monitorincomité, de topambtenaren die de begroting van nabij opvolgen. Niettemin viel zondag opnieuw te horen dat er nog steeds gebikkeld wordt over de precieze omvang van de te leveren inspanning. Een uitleg die ook maandag op verschillende kabinetten te rapen valt.

Toch klinkt ook een verdwaalde optimistische noot. Werkgroepen zouden zich al volop over nieuwe maatregelen buigen om het resterende gat te dichten. “En het is de bedoeling dat ook de ministers zelf die straks gaan bespreken”, aldus een ingewijde, die een nachtelijk akkoord niet uitsluit en zelfs gewag maakt van persberichten in aanmaak.
Tijdverlies, beklemtonen anderen stellig. “Daar zou ik mijn tijd nu niet aan verprutsen.” Volgens hen zit de situatie muurvast en lijkt daar niet meteen verandering in te komen.

Zo blijft de discussie naar verluidt voortduren over de asiel- en veiligheidsfacturen, die van Europa minstens deels uit de begroting mogen blijven. Zo toonde N-VA zich de voorbije dagen beducht voor opgepompte cijfers die de regering binnen enkele maanden onvermijdelijk opnieuw op haar bord krijgt. Eenzelfde verhaal klinkt voor de afgesproken maar niet volledig uitgevoerde maatregelen, zoals de karaattaks en de heractivering van langdurig zieken.

Wil premier Michel nog met een akkoord naar Peking, dan zal dat wellicht vannacht moeten gebeuren. Dinsdagnacht pas afkloppen en dan meteen op het vliegtuig stappen samen met de minister van Financiën – en zo de communicatie volledig uit handen geven – ziet niemand gebeuren. De afspraken met de Chinese president Xi Jinping en premier Li Keqiang afzeggen evenmin.

Maandagavond omstreeks 18 uur zaten de topministers in elk geval nog steeds niet opnieuw samen op één plek. Verschillende kabinetten gaan ervan uit dat de premier intussen volop bilaterale gesprekken voert. Zelf laat Michel niet in zijn kaarten kijken. “De enige deadline is eind april”, zei hij ’s ochtends nog in Le Soir. En lukt het niet voor de afreis naar China, dan is de eerste minister in elk geval slechts een paar dagen het land uit. Geen ramp dus, klinkt het nog.

bron: Belga