Grondstation Galileo wordt gevestigd in Transinne

De Europese Commissie heeft de site van Transinne in de provincie Luxemburg officieel aangeduid als locatie voor de vestiging van het grondstation van het satellietnavigatiesysteem Galileo, de Europese tegenhanger van het Amerikaanse gps. Dat heeft Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt gemeld. Marcourt en de intercommunale groep Idelux verdedigen de kandidatuur van Transinne al meer dan twee jaar. Met deze beslissing gaat Wallonië zich volgens de minister in “het hart van de Europese gps” nestelen. Transinne wordt het logistieke centrum van het programma en de site van het nabijgelegen Redu gaat integraal deel uitmaken van het Galileo-netwerk.

“Bovenop de inplanting van Galileo en de rechtstreekse en onrechtstreekse werkgelegenheid die dit verschaft, gaat dit ongetwijfeld ook een troef betekenen voor de Waalse bedrijven die actief zijn op het vlak van satellieten – Thales, Samtech, Amos, Spacebel of les Ateliers de la Meuse bijvoorbeeld – en waarvan sommige reeds onderaannemer zijn van het Ariane-programma”, zo stelt Marcourt in een mededeling. Ook de IT-sector zal volgens hem op velerlei wijze mee kunnen profiteren.

De Europese Unie werkt al meer dan tien jaar aan de ontwikkeling van een eigen satellietnavigatiesysteem voor civiele doeleinden. De uitrol van het programma is al jaren aan de gang. Tegen eind dit jaar zouden achttien van de dertig satellieten gelanceerd moeten zijn. Tegen dan zou Galileo ook zijn eerste diensten moeten kunnen leveren.

bron: Belga