EU start met snelle uitvoering Europees-Turks-akkoord

De Europese Commissie heeft nieuwe wetgeving voorgesteld om het samenwerkingsakkoord met Turkije in het kader van de vluchtelingencrisis te implementeren. Intussen hebben al twintig lidstaten beloofd personeel naar de Griekse eilanden te sturen, waaronder ook België. De Europese Unie en Turkije kwamen vrijdag overeen dat alle migranten die op illegale wijze de Griekse eilanden bereiken na een snelle behandeling van hun dossier terug naar Turkije zullen worden gestuurd. Dat mechanisme ging zondag van start, het eigenlijke terugsturen begint over een paar dagen. Voor elke Syriër die naar Turkije wordt teruggestuurd, zullen de Europese lidstaten een andere Syriër opnemen die zich in Turkije bevindt en de gevaarlijke overtocht van de Middellandse Zee niet gewaagd heeft.
Het mechanisme voorziet de hervestiging in Europa van alles samen 72.000 vluchtelingen, voornamelijk Syriërs. Het nieuwe wetgevend initiatief van de Commissie moet dat mogelijk maken.

In Europese kringen maakt men zich sterk dat er uiteindelijk geen 72.000 personen naar Europa gehaald zullen moeten worden om het plan te doen slagen. Het nieuws dat nagenoeg iedereen die in een gammel bootje stapt om Griekenland te bereiken zal worden teruggestuurd, is “een sterke boodschap aan de migranten”. Daarom wordt er vanuit gegaan dat de stroom richting Europa snel zal stilvallen.

Om het plan te doen slagen én om alle vluchtelingen een individuele behandeling van hun dossier te garanderen, is er nood aan de inzet op de eilanden van ongeveer 4.000 asielexperts, politieofficieren en andere medewerkers. De Grieken zullen zelf 1.500 mensen ter beschikking stellen, de andere lidstaten leveren 2.500 personeelsleden. Twintig EU-landen, waaronder ook België, zegden afgelopen weekend al mensen toe.

bron: Belga