Erdogan betwijfelt oprechtheid van EU in strijd tegen Koerdische PKK-rebellen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft in een toespraak de oprechtheid van de EU in de strijd tegen de rebellen van de Koerdische Arbeiderspatij (PKK) in twijfel getrokken. Hij hekelde ook de Europese “hypocrisie” over de kwestie. Nog volgens Erdogan wordt zijn land nu geconfronteerd “met een van de grootste terreurgolven in zijn geschiedenis”. Na de jongste aanslagen beloofde Erdogan hard op te treden tegen de Koerdische rebellen en IS. “Hoe kunnen we spreken van oprechtheid als een terroristische organisatie zoals de PKK een tent kan opstellen in Brussel, net achter het gebouw waar men het Turks-Europees akkoord gesloten heeft? “, aldus Erdogan tijdens een toespraak in Istanboel. Twee dodelijke aanslagen in Ankara zijn opgeëist door een Koerdische rebellengroep. “Hoe kan de EU, die die organisatie beschouwt als een terreurorganisatie, zo’n situatie tolereren? Waar is de oprechtheid, de eerlijkheid? Het is hypocrisie.” De Belgische ambassadeur in Ankara is op het matje geroepen.

“We gaan die organisaties op de hardst mogelijke manier neerslaan”, aldus Erdogan nog in een verwijzing naar zowel de PKK als IS. Hij riep de bevolking op zich te “mobiliseren” tegen deze dreiging. “We ontwikkelen nieuwe manieren om te vechten tegen de nieuwe strategieën van de terroristen, en we zullen snel overwinnen”, ze Erdogan. “We strijden niet tegen de democratie, maar tegen terrorisme. We strijden niet tegen de mensenrechten, maar tegen de terroristen”, waarmee de Turkse president verwees naar de harde kritiek op zijn autoritaire stijl door mensenrechtenorganisaties, maar ook door de EU.

Bij de laatste aanslag, toegeschreven aan IS-leden, zijn zaterdag vier buitenlandse toeristen omgekomen in Istanboel. Zes dagen daarvoor vielen al 35 doden bij een aanslag met een bomauto in Ankara, die werd opgeëist door een radicale Koerdische groep.

Bron: Belga