“Brexit” kan Britse economie 100 miljard pond kosten

Als Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat, kost dat de Britse economie 100 miljard pond en bijna een miljoen banen. Dat blijkt uit een studie besteld door de Confederation of British Industry (CBI), de belangrijkste werkgeversorganisatie van het land.
Volgens de studie die zondag gepubliceerd werd zou de “Brexit” een “ernstige schok” teweegbrengen in de economie van Groot-Brittannië, die zo’n 100 miljard pond (128 miljard euro) aan productiviteit zou kosten, goed voor vijf procent van het jaarlijkse bruto binnenlands product.
“Uit deze analyse blijkt heel duidelijk waarom de Europese Unie verlaten een echte klap zou zijn voor onze levensstandaard, de werkgelegenheid en de groei”, stelt Carolyn Fairbairn, directeur-generaal van het CBI. “Zelfs in het beste geval, zou het nog steeds een ernstige schok voor de Britse economie zijn”, zo voegt ze toe.
De “Brexit” zou Groot-Brittannië ongeveer 950.000 banen kosten, waardoor de werkloosheid in 2020 twee tot drie procent hoger zou liggen vergeleken met wanneer het land in de EU zou blijven, aldus de studie.
Op 23 juni houdt Groot-Brittannië een referendum over het EU-lidmaatschap. De peilingen voorspellen een nek-aan-nekrace tussen het ja- en het nee-kamp. Twintig procent van de kiezers heeft nog niet beslist.
Vote Leave, een van de groepen die campagne voert voor de “Brexit”, noemt de studie “vooringenomen”, en herhaalkde dat het verlaten van de EU “de enige goede keuze” is.

Bron: Belga