Waarom vrouwen ‘sorry’-zeggers zijn

Veel vrouwen lopen een hele dag te sorry’en, terwijl ze zich helemaal niet hoeven te verontschuldigen. Ingrid van Alphen, taalonderzoekster aan de Universiteit van Amsterdam, stelde vast dat vrouwen het woord ‘sorry’ veel vaker in de mond nemen dan mannen, en dat ze hun taalgebruik in het algemaan veel meer verzachten.

“Sorry, het zal niet lukken” of “Ik kan niet komen, sorry” of kortweg “Sorry hoor” zijn maar enkele voorbeeldzinnetjes die vrouwen dagdagelijks uitspreken. Vaak doen ze dat in situaties die helemaal niet om een verontschuldiging vragen.

Taalonderzoekster Ingrid van Alphen nam zowel het mannelijke als vrouwelijke taalgebruik onder de loep en concludeerde dat vrouwen veel sneller ‘sorry’ zeggen dan mannen. In het algemeen zijn vrouwen milder in hun taal omdat ze in geen geval agressief of verwaand willen overkomen.

Van Alphen legt de oorzaak bij het clichématige genderpatroon dat er nog steeds ingebakken zit. “We verwachten dat vrouwen en meisjes lief spreken en zich sociaal opstellen, en van mannen dat ze een beetje macho zijn.”

Oplossing

Die verdoken onderdanigheid kan nefast zijn op de werkvloer. Daarom ontwikkelde Tami Reiss, CEO van een softwarebedrijf in New York, een programma dat die zelfondermijning opspoort in e-mailverkeer. Woorden als ‘sorry’ en ‘denk ik’ worden rood omcirkeld.

“Ik ben veel effectiever gaan communiceren”, zegt Reiss. “Ik gebruikte bijvoorbeeld voortdurend het zinnetje ‘wat denk jij daarover?’. Het leek alsof ik constant bevestiging zocht, iets wat mannen bijna nooit doen.”

 

Foto Pixabay