Student maakt eigen beugel met 3D-printer

De 24-jarige Amos Dudley had een hekel aan zijn scheve tanden. Als student digitaal ontwerp aan New Jersey Institute of Technology had hij niet de middelen voor een beugel van de orthodontist, dus besloot hij zelf een oplossing te zoeken.
door
Charlotte
Leestijd 1 min.

"Mijn tanden waren niet verschrikkelijk, maar ze stonden wel zo scheef dat ik mij er constant bewust van was", schreef hij op zijn blog. "Ik glimlachte amper en dat kwam doordat ik niet tevreden was met mijn tanden."

Een beugel kostte meer dan 8.000 dollar, en dat had Dudley niet op zijn bankrekening staan. Daarom zocht hij een oplossing voor zijn tandenprobleem in de technologie.

Tijdens zijn research ontdekte Dudley dat de beugels eruit zagen als objecten die even goed met een 3D-printer gemaakt kon worden. Op school had hij toegang tot zo'n machine, dus begon hij beelden van zijn tanden in te scannen en te printen.

Met behulp van niet-giftige plastic mallen maakte hij 12 beugelsetjes. Daarna gebruikte hij net als tandartsen animatie om de juiste aanpassingen door te voeren. Het project kostte minder dan 60 dollar, en bovendien zijn de zelfontworpen beugels zijn bijna volledig onzichtbaar.

Al na 16 weken had Dudley een beduidend rechtere glimlach.