Britten willen een onderzoeksschip van 250 miljoen euro een kinderachtige naam geven

Groot-Brittannië werkt momenteel aan een nieuw onderzoeksschip waarmee wetenschappers de poolgebieden zullen verkennen. Het schip, dat maar liefst 200 miljoen pond (250 miljoen euro) gaat kosten, zal in 2019 uitvaren naar de Zuidpool. Het enige probleem is dat het schip nog geen naam heeft.

De Natural Environment Research Council (NERC)  besloot daarom een openbare poll te organiseren op zijn website. Daaruit blijkt dat de Britten erop gebrand zijn om het schip een behoorlijk kinderachtige naam te geven. De populairste suggestie is immers ‘Royal Research Ship Boaty McBoatface.’ Vrij vertaald komt dat neer op ‘Bootje MacBootgezicht’

Meer dan 27.000 stemmers drukten hun voorkeur uit voor de bizarre naam, die ingestuurd werd door James Hand. Die heeft zich via Twitter al verontschuldigd aan NERC, nadat de commotie rond de bootnaam er zondag voor zorgde dat hun site crashte.

Andere grapjassen hebben ondertussen al heuse Twitteraccounts voor Boaty McBoatface op poten gezet.

NERC heeft gevraagd voor namen die inspirerend zijn, of die verwijzen naar een historisch figuur of monument of een belangrijke gebeurtenis. De nummer twee in de poll voldoet beter aan die wensen. Die suggereert immers om de boot te vernoemen naar Henry Worsley, een ontdekkingsreiziger die eerder dit jaar overleed na een solotocht over Antarctica. Dat voorstel heeft wel 24.000 stemmen minder dan ‘Boaty McBoatface’.

Ook David Attenborough, de bioloog die bekend is van zijn natuurdocumentaires op de BBC, scoort met 2.000 stemmen erg goed. Verder lijken de meeste suggesties de draak te steken met de poll. Zo worden onder andere ‘RRS Ice Ice Baby’, ‘RRS NotTheTitanic’, ‘RRS It’s Bloody Cold Here’, ‘RRS Pingu’, ‘RRS I Like Big Boats & I Cannot Lie’ en ‘RRS Boat Marley and The Whalers’ voorgesteld. Gelukkig voor NERC is de poll niet bindend en dient die enkel ter inspiratie.

Foto: Twitter / @NERCscience