Banken willen geld afhalen betalend maken

Wie geld afhaalt aan een bankautomaat, zal daar binnenkort misschien voor moeten betalen. Door de lage rente bekijken verschillende banken hoe ze kunnen snoeien in gratis diensten. Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) reageert dat hij erop zal toezien dat de regels nageleefd worden
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Door de lage rente halen de banken minder geld uit zaken zoals woonleningen of commissie op beleggingen. In eerste instantie zagen de banken hun inkomsten wel nog stijgen. Zo gingen de consumenten meer lenen en lieten ze massaal hun hypothecaire leningen herzien, met een forse stijging van de wederbeleggingsvergoeding als gevolg. Maar die inkomsten waren eenmalig en doven nu uit, klinkt het bij de Nationale Bank van België.

Daarom zijn de banken naarstig op zoek naar een alternatief. "Banken zullen sommige diensten die ze nu gratis leveren, tariferen", vertelt Belfius-voorzitter Jos Clijsters aan De Tijd. "Zo worden ze onafhankelijk van de rentemarge. Anders wordt de situatie onhoudbaar."

Vorig jaar woedde de discussie ook al. Omdat de politiek en de handelaars zich er stevig tegen verzette, bloedde het idee al snel dood. Ook nu is economieminister Peeters niet te vinden voor het idee. Hij heeft het Prijzenobservatorium al gevraagd de kostprijs van de belangrijkste financiële diensten binnen de bankensector tegen het licht te houden. Hij wil zeker zijn dat de normale concurrentieregels overeind blijven en dat er geen sprake is van concurrentievervalsende afspraken binnen de sector. De regels moeten nageleefd worden, klinkt het streng. "De consument heeft recht op een minimum van 24 gratis afhalingen. Dat recht moet behouden blijven", stelt Peeters. Verder vindt hij het niet kunnen dat banken voor hun overige diensten aan de consumenten kosten zouden aanrekenen die beduidend hoger liggen dan de reële kostprijs voor die diensten. "Digitalisering van de bankdiensten heeft geleid tot lagere kosten voor de banken. Deze tendens mag niet worden omgekeerd."