Vluchtelingencrisis - Opendeurdag biedt Mechelaars kijkje achter de schermen van opvangcentrum

door
Belga
Leestijd 2 min.

Rode Kruis-Vlaanderen en de stad Mechelen hebben zondag een opendeurdag georganiseerd in de loodsen naast de Nekkerhal, waar vanaf dinsdag de eerste asielzoekers tijdelijk onderdak zullen krijgen. Mechelen vangt zo ongeveer 150 vluchtelingen op. Een tweehonderdtal omwonenden kwam een kijkje nemen in het opvangcentrum. "Mensen zijn nieuwsgierig en willen met eigen ogen zien hoe de asielzoekers er zullen leven, slapen en eten. Aangezien het om noodopvang gaat, is de inrichting heel rudimentair en sommige mensen schrokken daar wel van", zegt An Luyten van Rode Kruis-Vlaanderen.

In de loodsen werden 56 units gecreëerd, waarvan een 36-tal woonunits en enkele badkamerunits. Elke woonunit meet drie op zes meter en biedt plaats aan vier asielzoekers. Er zijn telkens twee stapelbedden, een tafel, vier stoelen, elektrische verwarming en voor ieder een afsluitbare kast. Daarnaast werd er ook een restaurant ingericht, waar de bewoners drie keer per dag eten, alsook een tv-hoek en een kinderhoek.

De buurtbewoners waren niet alleen nieuwsgierig naar de leefomstandigheden, maar zaten ook met vragen. "We begrijpen dat sommige mensen zich wat zorgen maken, maar daarom organiseren we ook die opendeurdagen, want onbekend is vaak onbemind. Eens ze weten hoe het er in een opvangcentrum aan toe gaat en dat er 24 uur op 24 begeleiding is, bij wie ook zij terecht kunnen, zijn velen al gerustgesteld. Een aantal buurtbewoners heeft zich ook als vrijwilliger opgegeven", zegt An Luyten.

De asielzoekers die vanaf dinsdag in Mechelen arriveren, komen van andere centra die moesten sluiten of van de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel. Het gaat voornamelijk om Syriërs, Afghanen en Irakezen.

bron: Belga