Verkeersindicatoren: langste files op dagen met slechte weersomstandigheden

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het weer blijft een bepalende factor bij fileleed. In 2015 werden nagenoeg alle topdagen met de langste files op de Vlaamse snelwegen gekenmerkt door slechte weersomstandigheden en een extra drukke ochtendspits. En nog opvallend: alle topdagen zijn maandagen of dinsdagen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Verkeersindicatoren van het Vlaams Verkeerscentrum. Maandag 22 juni voert de lijst aan van de langste files in 2015 met 304 kilometer file op de Vlaamse snelwegen. Het was een regendag waarbij de E313 afgesloten werd na een dodelijk ongeval, met daarbij nog bijkomende secundaire ongevallen. Daar bovenop kwamen de lange files die gepaard gingen met het opstarten van twee grote wegenwerken, namelijk op de E40 in Wetteren en op de Brusselse ring in Anderlecht-Industrie.

Op de tweede plaats staat maandag 2 februari met 269 kilometer file doordat het sneeuwde in de regio Antwerpen. Dinsdag 1 december sluit de top drie af met 263 kilometer file. Toen regende het en waren er meerdere ongevallen met bumperrijden tot gevolg.

Ook treinstakingen zorgen voor langere files. De treinstaking op 20 oktober in Wallonië, die gevolgen had voor het hele land, staat onderaan de top tien met 231 kilometer file. De treinstakingen op 19 oktober en 28 mei staan respectievelijk op plaatsen 13 en 15.

Wat ook opvalt, is dat alle topdagen maandagen of dinsdagen zijn. "Een echte verklaring daarvoor is er niet meteen, behalve dan dat maandagen, dinsdagen en donderdagen sowieso een zwaardere ochtendspits hebben", zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

bron: Belga