Toestroom van migranten naar Griekenland houdt niet op

Ondanks de inwerkingtreding van een akkoord tussen Europa en Turkije om de toestroom van vluchtelingen in te perken, blijven er vluchtelingen aankomen in Griekenland. In de afgelopen nacht zijn van de Turkse kusten 875 mensen overgestoken naar Griekse eilanden, zo heeft de Griekse crisisstaf vandaag meegedeeld. Gisteren waren er ook al 1.498 vluchtelingen van Turkije naar Griekenland getrokken, vrijdag 679 en donderdag 239.

De bepalingen van het Europees-Turks vluchtelingenverdrag zijn sinds middernacht van kracht. Het stelt dat alle vluchtelingen die vanaf vandaag illegaal van Turkije naar Griekenland trekken vanaf april onder dwang naar Turkije worden teruggebracht. Enkel wie kan bewijzen in Turkije te worden vervolgd mag blijven.

Volgens de crisisstaf zijn er in Griekenland nu 48.141 vluchtelingen. Op de Oost-Egeïsche eilanden zijn er 7.316 mensen, in het gebied Athene-Piraeus 13.000. De rest verblijft in kampen in het centrum en het noorden van Griekenland. In het kamp van Idomeni alleen al zijn er ongeveer 12.000 mensen.

Ter hoogte van Libië zijn er bij een poging van honderden migranten om over zee Europa te bereiken negen mensen verdronken en zowat zeshonderd anderen gered, aldus verantwoordelijken van het Libische Rode Kruis.

Bron: Belga