Tandartsen beklemtonen verband goede mondgezondheid en algemene gezondheid

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Werelddag van de Mondgezondheid (vandaag) beklemtoont dit jaar het verband tussen een goede mondgezondheid en de algemene gezondheid. Steeds vaker wordt immers het verband aangetoond tussen mondgezondheid en andere aandoeningen, waaronder longziekten en zelfs kanker, klinkt het vandaag in een persbericht van de Vlaamse Beroepsvereniging van Tandartsen (VBT). In België is 70,8 procent van de 12 tot 14-jarigen cariësvrij, bij de 15 tot 24-jarigen nog 28,9 procent, klinkt het. "In België heeft 90 procent van de bevolking op de leeftijd van 30 jaar reeds een aangetast gebit door tandbederf, getrokken of gevulde tanden", aldus VBT-voorzitter Yann Van Hoecke in het persbericht. "Ongeveer een derde van de bevolking heeft tandvleesontstekingen. Dat zijn hallucinante cijfers voor een ontwikkeld land, zeker als je weet dat bacteriële infecties in de mond kunnen zorgen voor een verergering of versnelling van een andere aandoening."

De VBT wijst erop dat tandvliesontsteking als risicofactor in verband is gebracht met aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Ook zijn pancreaskanker, longontsteking en longziekten wetenschappelijk geassocieerd aan mondproblemen. Amerikaans onderzoek wijst ook op een hoger risico op borstkanker.

De VBT raadt een jaarlijks mondonderzoek bij de tandarts aan en vraagt dat er meer budget wordt vrijgemaakt in de gezondheidszorg om de parodontale zorg toegankelijk te maken. "Minder dan 2 procent van de terugbetaalde tandheelkundige zorg gaat naar parodontale verzorging en screening anno 2016", aldus Van Hoecke. "Andere prestaties vallen buiten de terugbetaling en buiten het budget 'tandheelkundige verzorging'. Er is effectief meer nood aan budget en aandacht voor parodontale zorg, wat een positieve invloed heeft op de algemene gezondheid."

In het bericht op de website van de VBT staan ook nog tien tips voor een goede mondgezondheid.

bron: Belga