Standard klopt tien Bruggelingen en pakt zevende Beker

Standard Luik heeft vandaag voor de zevende keer in de clubgeschiedenis de Beker van België gewonnen. In de finale van de 61e editie van de Beker haalden de Rouches het in een kolkend Koning Boudewijnstadion verdiend met 2-1 (rust: 1-1) van competitieleider en titelverdediger Club Brugge, dat bijna de hele tweede helft met een man minder moest spelen na de uitsluiting van Abdoulay Diaby. Voor Standard is het de eerste prijs sinds 2011, toen ze de Beker mee naar Luik mochten nemen na in de finale het bescheiden Westerlo met 2-0 te verslaan. Standard-coach Yannick Ferrera pakte zijn eerste grote prijs als coach. Met de Bekerwinst redden de Rouches meteen ook hun seizoen, nadat ze vorig weekend Play-off I misten na een zware 4-0 pandoering op het veld van KV Mechelen.

Na een eerste helft waarin Standard het eerste stuk had opgeëist en Club pas gaandeweg het evenwicht enigszins kon herstellen, stond het bij de rust 1-1 in een sfeervol Koning Boudewijnstadion en daar kon enkel Club tevreden mee zijn. De Rouches waren immers vinniger en snediger gestart dan de Bekerhouder. Aanvoerder Trebel, Dossevi en Jean-Luc Dompé hadden het overwicht op het middenveld en het was dan ook niet toevallig dat die laatste na zeventien minuten Club-doelman Ludovic Butelle te grazen nam (1-0), na een heerlijke combinatie met Ivan Santini, die zijn rol als pivot uitstekend verrichtte. De Bruggelingen hadden het lastig en de gelijkmaker op vrijschop van Lior Refaelov - de Brugse bekerheld bij uitstek - kwam tien minuten later dan ook uit de lucht gevallen (1-1).

Na de pauze werd het nog meer pompen of verzuipen voor Club, dat de laatste veertig minuten van de wedstrijd met tien voort moest na rood voor Abdoulay Diaby. De Malinees - al heel de wedstrijd in de tang bij Kosanovic - trapte na op de Luikse verdediger en mocht van Johan Verbist meteen gaan douchen, een strenge maar rechtvaardige beslissing van de scheidsrechter. Standard rook zijn kans en schoof de linie op het middenveld meteen voorwaarts, al bleef het afdwingen van kansen ook met een man meer bijzonder lastig voor de Rouches. Club ging zonder diepe spits spelen, aan de overzijde offerde Yannick Ferrera Trebel op om met Renaud Emond een tweede aanvaller te brengen. De wedstrijd leek op verlengingen af te stevenen, twee minuten voor het einde van de reguliere speeltijd zorgde Santini echter met een rake kopbal voor de 2-1 en bezorgde hij de Rouches een delirium.