Nieuwe directeur Greenpeace België: “politieke wereld moet wakker geschud worden”

Vincent De Brouwer wordt maandag de nieuwe directeur van Greenpeace België, na het vertrek in mei van Michel Genet. De burgerlijke ingenieur van 56 jaar wil onder meer de oorzaken van milieuproblemen aanvallen, in plaats van de symptomen daarvan. Vincent De Brouwer begon zijn professionele carrière bij de non-profit en werkte later in de banksector. Vandaag pakt hij een ecologische uitdaging aan, “een cruciaal probleem waar men niet genoeg aandacht aan hecht”, oordeelt de nieuwe directeur tijdens een interview aan agentschap Belga.
Vincent De Brouwer zei dat zijn inspanningen in de lijn zullen liggen van de internationale Greenpeace-organisatie. “We willen de oorzaken van de milieuproblemen aanvallen, in plaats van de symptomen. Ik denk dat we kunnen zeggen dat, op de 30 tot 40 afgelopen jaren, Greenpeace enkele mooie gevechten heeft gewonnen. Maar het gevecht voor een beter milieu is nog niet gewonnen, ook al lijkt het erop dat de politieke overheiden eindelijk de maat van de uitdaging hebben genomen”, aldus de nieuwe directeur, die verwees naar het universeel akkoord van de klimaatconferentie van Parijs (COP 21).
“Een van de voornaamste wortels van het kwaad, is de ‘corporate power’, de democratie die verdwijnt (…) Vandaag wordt de democratie meer en meer vervangen door de macht van bedrijven”, aldus nog De Brouwer. “We moeten nadenken hoe we dat kunnen omkeren.” En om initiatieven zoals cooperatieven te steunen. “De politieke wereld doet daaromtrent niet genoeg zijn werk. Die moet wakker geschud worden.”

bron: Belga