Meer dan 2.000 vrijwilligers doen mee aan zevende Eneco Clean Beach Cup

De Belgische kust heeft zondagnamiddag een grondige schoonmaakbeurt gekregen. Meer dan 2.000 vrijwilligers ruimden 7.127 kilogram afval op. Dat deden ze tijdens de zevende editie van de Eneco Clean Beach Cup. Al voor de 21ste keer werd er wereldwijd een strandschoonmaak georganiseerd door de Surfrider Foundation Europe. Voor de zevende maal was daar ook een Belgische versie bij. Ter ere van de actie maakte Studio Brussel live radio vanuit Oostende. Er namen 17 Belgische surfclubs deel aan de opruimactie. Omdat energieleverancier Eneco groene stroom genereert op zee, is het een voortrekker van de actie.
“Eind januari waarschuwde het Wereld Economisch Forum van Davos voor meer plastic dan vis tegen 2050, plastic dat vooral vanop het land in zee belandt”, zegt organisator Sven Fransen. “Als surfers zien we na zomerse topdagen schrijnende taferelen op het strand. Zo spuwen stormen een massa plastic op het strand. Deze actie wil het probleem tonen, maar mag géén eendagsvlieg zijn. Een beter milieu begint bij jezelf, maar ook overheden moeten stoppen hun kop in het zand te steken. Een andere aanpak van verpakkingen is absoluut noodzakelijk om het tij te keren.”
Van al het afval op de Belgische stranden is liefst 95 procent plastic. De kunststof breekt nooit helemaal af en verbrokkelt tot microplastics die ondertussen in onze voedselketen infiltreert. “Een portie mosselen of een kilogram zeezout bevat tot meer dan 600 mini-stukjes”, licht Gentse professor milieutoxicologie Colin Janssen toe.
Vorig jaar haalden 50.000 vrijwilligers in 30 landen meer dan 30.000 vuilniszakken afval van 1.300 kilometer strand. De Belgische surfers brachten toen 1.600 vrijwilligers op de been die 6,5 ton afval ruimden. Dit jaar bracht het mooie weer 2.235 vrijwilligers op de been. Ze ruimden 7.127 kilogram afval van 57 kilometer strand.

bron: Belga