Jordanië plaatst tientallen bewakingscamera's op esplanade der moskeeën in Jeruzalem

door
Belga
Leestijd 1 min.

Jordanië heeft vandaag aangekondigd dat het "de komende dagen" 55 bewakingscamera's op de esplanade der moskeeën in Jeruzalem zal plaatsen om de Israëlische "schendingen" te documenteren. Jordanië beheert de heilige plaatsen in het bezette Oost-Jeruzalem en zal een "controlecentrum" oprichten om de site de klok rond met videobeelden in de gaten te houden, aldus minister van Religieuze Zaken Hayel Daoud. De beelden zullen online te zien zijn, om "alle Israëlische schendingen en agressies te documenteren". Binnen de moskeeën komen er geen camera's.

Een akkoord omtrent doorlopende videobewaking werd in oktober aangekondigd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry na zijn ontmoetingen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Palestijnse president Mahmoed Abbas en de Jordaanse koning Abdoellah II.

Enkele dagen later, toen Amman op het punt stond de camera's te installeren, beschuldigde Jordanië de Joodse staat ervan dit te verhinderen. De videobewaking dient om provocaties af te raden en, indien ze zich voordoen, de verantwoordelijkheden vast te stellen.

Bron: Belga