Hoofd gerechtelijke politie hekelt gedrag bepaalde “onverantwoordelijke” pers

Directeur-generaal Claude Fontaine van de gerechtelijke politie is er persoonlijk van overtuigd dat de operatie die geleid heeft tot de arrestatie van Salah Abdeslam had kunnen mislukken door de “onverantwoordelijkheid” van een “bepaalde pers”. “Wat zou men zeggen als de voortijdige aanwezigheid van de pers bij een interventie tot gevolg heeft dat de personen die men wilde oppakken kunnen ontsnappen”, vroeg hij zich zondag af op RTL-TVI in antwoord op vragen over het optreden van onder meer het Franstalig weekblad L’Obs en VTM. Het Franse weekblad had vrijdagnamiddag onthuld dat er bij de huiszoeking in Vorst een vingerafdruk van Salah Abdeslam gevonden had. Daardoor moesten de speurders vroeger in actie treden in Molenbeek. Bij hun aankomst daar was de audiovisuele media reeds ter plaatse.

“We hebben de operatie moeten vervroegen”, bevestigde Fontaine op vragen of de inval in Molenbeek niet zaterdag gepland was. “Wanneer we in Molenbeek aankwamen, hebben we vastgesteld dat de zendwagens van de televisiestations reeds opgesteld stonden. Dat is echt onverantwoord”, benadrukte de baas van de gerechtelijke politie. “Als er informatie naar de pers wordt doorgespeeld door politiemensen, hopen wij hen te kunnen confronteren met hun verantwoordelijkheid. Daarnaast kan het gebruik van deze informatie door een bepaalde pers, op een totaal verkeerd ogenblik, zware gevolgen hebben”, benadrtukte Fontaine.

Hij riep op tot “verantwoordelijkheidszin” en richtte zich in het bijzonder tot “een bepaalde pers die in naam van de kijkcijfers de veiligheid van het personeel en de omwoners in gevaar brengt”.

bron: Belga