Santini loodst Standard naar bekerwinst

Club Brugge kan de dubbel vergeten. De competitieleider moet de Beker van België aan Standard laten, dat in een kolkend Koning Boudewijnstadion pas in de slotminuten een gaatje vond tegen tien Bruggelingen.

De Luikenaars hebben zo meteen hun seizoen gered, nadat ze vorige week op de slotspeeldag van de reguliere competitie naast het felbegeerde ticket voor play-off 1 grepen. Trainer Yannick Ferrera had zijn troepen duidelijk flink opgenaaid want Club werd vanaf het eerste fluitsignaal opgejaagd. In het openingskwartier leverde dat vooral een paar forse overtredingen over, tot Jean-Luc Dompé een geweldig één-tweetje opzette met uitblinker Ivan Santini.

Dompé opent de score

De Franse rechtsbuiten rondde de aanval zelf af met een beheerst balletje naast de paal. Een verdiende voorsprong voor de Rouches, al kwam Club Brugge nog voor het half uur weer langszij. Lior Refaelov borstelde een vrije trap vanop de rand van de zestien piekfijn over de Luikse muur, onder het toeziend oog van een kansloze Victor Valdes. De Israëliër leek zich even, net als vorig jaar, te ontpoppen tot bekerheld, maar dat was wat voorbarig.

Diaby trapt na

In de tweede helft kregen de Luikenaars een handje hulp van Abdoulay Diaby. De Brugse topschutter was net op tijd voor de finale verlost van een hamstringblessure, maar verloor even zijn kalmte na een duel met Milos Kosanovic. Scheidsrechter Johan Verbist aarzelde geen seconde en stuurde de Brugse aanvaller wegens natrappen van het veld.

Uitblinker Santini

Met een man minder moest Club zich helemaal beperken tot verdedigen, al leverde het overwicht van Standard amper doelrijpe mogelijkheden op. De allerbeste kwam er twee minuten voor tijd via Mathieu Dossevi, die een perfecte voorzet afleverde op het voorhoofd van Santini. De lange Kroaat won het pleit in de lucht van een grabbelende Butelle, waarna de bal tegen de netten verdween: 2-1.

Europees voetbal

Voor Standard is het al de zevende keer in de clubgeschiedenis dat de Beker van België mee mag naar Luik. De Rouches zijn zo ook verzekerd van Europees voetbal volgend jaar, terwijl Club Brugge zich volledig kan richten op de nakende titelstrijd in play-off 1.