Poll: moet een smartphone op straat verboden worden?

Voetgangers die alleen oog hebben voor hun smartphone zijn niet alleen een doorn in het oog van andere weggebruikers, maar het gebruik van telefoons op straat is ook gevaarlijk. Dat beweert een Democratisch parlementslid in de staat New Jersey. Zij wil het lopen met een gsm, whatsappen of facebooken op straat verbieden. 

Pamela Lampitt heeft een wetsvoorstel ingediend dat het strafbaar maakt om een straat over te steken terwijl je op je smartphone kijkt. Mensen die dit toch doen, riskeren een boete van 50 dollar en een celstraf van vijftien dagen.

Lampitt diende haar wetsvoorstel in nadat op de universiteit waar ze wert een student om het leven kwam toen hij onder een bus liep. Tijdens het oversteken keek hij op zijn smartphone. “Ook al staat het licht op groen, je moet nog steeds op het verkeer letten”, aldus Lampitt.

In die waarschuwing zit een kern van waarheid. Uit een onderzoek bij 21.000 voetgangers in New York blijkt dat ongeveer de helft van de mensen die de straat oversteken als het licht op rood staat, op zijn smartphone aan het kijken is of aan het bellen is. Dat leidt volgens de onderzoeker regelmatig tot levensgevaarlijke situaties.

[polldaddy poll=”9355275″]

Foto Pixabay