Luid smakken is goed voor de lijn

A man has his lunch at a streetside restaurant in Beijing on November 9, 2011. China's inflation slowed sharply in October as food prices fell, official data showed November 9, fuelling expectations the government will relax its grip on bank lending and property purchases. AFP PHOTO / LIU JIN / AFP / LIU JIN

Mensen die met hun mond open eten of hun warme soep naar binnen slurpen zijn een enorme bron van ergernis voor mensen mét tafelmanieren. Maar blijkbaar heeft het luid smakken ook zo zijn voordelen: zo zou het volgens Amerikaans onderzoek goed zijn voor de lijn. 

Een recente studie van de Brigham Young University en Colorado State University heeft aangetoond dat smakkende mensen over het algemeen fitter zijn dan mensen die geen onappetijtelijke geluiden uitstoten tijdens het eten. Voor het onderzoek werden de studenten onderverdeeld in drie groepen. De eerste groep moest zo luid mogelijk eten. De tweede groep kreeg de opdracht om het eten zo stil mogelijk te verorberen en de laatste groep moest op een normale manier eten.

Wat blijkt? De luidruchtige eters zouden veel minder opsmikkelen dan de proefpersonen uit de andere twee groepen. De onderzoekers verklaren deze bevinding met het ‘kraakeffect’. Volgens dit fenomeen zullen mensen die zich bewust zijn van het onsmakelijke lawaai dat ze maken tijdens de maaltijd, ook minder eten.

“Het gehoor is een zintuig dat maar al te vaak wordt vergeten bij het eten”, zegt professor Ryan Elder in het onderzoek dat gepubliceerd werd in het vakblad Food Quality and Preference. “Maar als mensen zich meer bewust zijn van het geluid dat ze maken tijdens het eten, zullen ze echt minder consumeren.”

Foto AFP / L. Jin