'De Fabeltjeskrant' komt terug in digitale versie

door
Charlotte
Leestijd 2 min.

Oogjes dicht en snaveltjes toe, want binnenkort zal een hele nieuwe generatie kinderen kennismaken met de alombekende juffrouw Ooievaar, Lowieke de Vos en Meneer de Uil, die in 1992 na ruim 1640 afleveringen van de buis verdwenen. In 2018 bestaat de populaire televisieserie 50 jaar, en dat wordt gevierd met een comeback, weliswaar in 3D-animatie.

"Het is een hele klus, zoals met animatie altijd het geval is", zegt producent Mark Mertens van het Vlaamse bedrijf Grid dat samenwerkt met Rubinstein Pictures en Levita Productions, de originele producent van 'De Fabeltjeskrant'. Mertens schat mikt op 52 afleveringen van 7 minuten voor de eerste reeks.

"Ik ben al heel lang bezig de serie terug te brengen", zegt Robin de Levita, zoon van bedenker Loek de Levita. "Eerst probeerden we het in de oude vorm, maar dat is nooit gelukt. Toen werd ik benaderd om het digitaal te maken. Vilt vertaalt zich heel goed naar digitaal. Meneer de Uil heeft nog steeds dezelfde look and feel."

'De Fabeltjeskrant' werd oorspronkelijk van 1968 tot 1974 uitgezonden op de Nederlandse televisie. In 2005 werd het programma verkozen tot Beste Kinderprogramma Aller Tijden. Meer dan tien jaar later zullen veel mensen met nostalgie terugkijken naar de poppenserie waarmee ze opgroeiden.

Op dit moment zijn de scenario's in de maak, die deels gebaseerd zullen zijn op de oude Fabeltjeskrant. "We schakelen een internationaal team van schrijvers in. En we proberen ook actueel te zijn," aldus Mertens. Eind dit jaar hopen de makers enkele proefafleveringen te kunnen vertonen op internationale televisiebeurzen.