Franstalige kranten stellen zich vragen na vangst Abdeslam

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na de opluchting over de vangst van Salah Abdeslam gisteren in Molenbeek, stellen de Franstalige kranten in België zich vragen over de steun die de verdachte van de aanslagen in Parijs heeft gekregen, en over wat de autoriteiten nu moeten doen. "Van Molenbeek naar Molenbeek" titelt Le Soir. De krant benadrukt de absurditeit van vlucht van vier maanden van Salah Abdeslam, op slechts 500 meter van bij hem thuis. Volgens hoofdeditorialiste Béatrice Delvaux is de arrestatie van de enige overlevende van het commando dat de aanslagen in Parijs pleegde, "een echt motief om opgelucht te zijn", om het blazoen van België op te poetsen en om de samenlevingen het gevoel te geven "dat ze niet zijn verslagen door dit terrorisme".

Niettemin is het ook een "heel zwarte dag" voor Molenbeek, betreurt ze, omdat Salah Abdeslam zich er beschermd voelde. Voor haar reikt de opdracht nu voorbij de "repressie, de gevangenis, de aanhoudingen". "Het is een fundamenteel werk dat in de wijken van Molenbeek en daarbuiten moet kunnen gerealiseerd worden."

Jean-Marc Ghéraille merkt in de krant La Dernière Heure op dat de verdachte zich verschanste in "de plaats die hij het beste kende: Brussel". "Hij genoot van bescherming, logistieke hulp en bijstand van de gemeenschap, althans een deel daarvan. De rest was stil", klinkt het.

De hoofdredacteur van L'Echo, Joan Condijts, wijst op "het deel onder water van die ijsberg die het radicalisme is (...). Die van deze tieners, van deze jonge mannen en vrouwen die in Salah Abdeslam en zijn handlangers de nieuwe 'helden' van een Westen in verval zien". Hij hoopt ook dat de voorwaarden zijn geschapen die ervoor zullen zorgen dat "ze Abdeslam niet langer zien als de reflectie van hun onvrede, maar zoals wat hij zonder twijfel is: een ordinaire crimineel".

bron: Belga