F1 - GP van Australië - Wereldkampioen Lewis Hamilton pakt pole

door
Belga
Leestijd 1 min.

wereldkampioen Lewis Hamilton vertrekt zondag vanuit polepositie in de Grote Prijs van Australië, de openingsmanche van het wereldkampioenschap Formule 1. De 31-jarige Brit was zaterdag de snelste in de kwalificaties op het circuit van Albert Park in Melbourne en pakte zo al zijn 50e pole uit zijn carrière. De drievoudige wereldkampioen krijgt - zoals ook vorig seizoen al erg vaak het geval was - zijn Duitse ploegmaat Nico Rosberg naast zich op de eerste rij. Rij twee wordt bevolkt door de Ferrari's van de Duitser Sebastian Vettel en de Fin Kimi Räikkönen. Op de derde rij staan de Nederlander Max Verstappen (Toro Rosso) en de Braziliaan Felipe Massa (Williams).

De Indonesiër Ryo Haryanto (Manor) krijgt voor zijn F1-debuut meteen een bestraffing. Hij tikte in de derde vrije oefensessie de Fransman Romain Grosjean (Haas) aan, wordt daardoor drie plaatsen achteruitgezet op de startgrid en start van op plaats 22.

In de openingsmanche van het seizoen was het de allereerste keer dat het nieuwe kwalificatieformat van kracht was. Om de race om de snelste chrono spannender te maken, sneuvelt er elke 90 seconden een F1-piloot. De kwalificaties blijven wel onderverdeeld in drie fases (Q1, Q2 en Q3). De vijftien snelste wagens mogen nog meedoen in Q2, in Q3 strijdt de top acht voor de poleposition.

De GP van Australië wordt zondagmorgen om 6u Belgische tijd op gang geschoten. Vorig jaar ging de zege naar Hamilton.

bron: Belga