BK rally - Freddy Loix wint na Haspengouw ook Rally van Spa

Freddy Loix (Skoda Fabia R5) heeft zaterdag samen met zijn corijder Johan Gitsels de rally van Spa, tweede manche in het BK rally, gewonnen. Voor de 45-jarige Limburger, ook vorig jaar al winnaar in Spa, is het de tweede zege dit seizoen. Eind februari won hij al de Rally van Hapengouw. Het podium in Spa was volledig identiek aan dat van de openingswedstrijd van het BK, met Kris Princen (Peugeot 208 T16) op de tweede plaats en Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5) op de derde. Loix nam vrijdag meteen de leiding, maar moest die in de derde rit weer afstaan aan gouwgenoot Princen. Loix vergat de voorruitverwarming aan te zetten, waardoor hij tijdens de rit last had van een aangedampte voorruit. In de twee volgende ritten zette Loix de scheve situatie recht, zodat hij - weliswaar met een minieme bonus van 0.9 - als leider aan de tweede dag mocht beginnen. Kevin Demaerschalk en Cedric Cherain waren er dan al niet meer bij. Beide rijders moesten opgeven met technische problemen. Voor Cherain betekende het de tweede opgave op rij.

De eerste ronde van vier klassementsritten op zaterdagochtend werd gedomineerd door Loix, die alle vier de ritten op zijn naam schreef. Princen volgde op 21 seconden en kreeg die kloof niet meer gedicht. In de strijd voor de derde plaats haalde Vincent Verschueren het van merkgenoot Xavier Bouche (Skoda Fabia R5).

François Duval (Ford Escort MK2) won bij de Historics, Amaury Molle bij de junioren (Opel Adam).

De derde van negen BK-manches is de TAC Rally op 9 mei in Tielt.