Aanslagen Parijs – “Arrestatie Salah Abdeslam is belangrijk moment in strijd tegen terreur”

De arrestatie van Salah Abdeslam is een belangrijk moment in de strijd tegen de terreur. Dat heeft Charles Michel zaterdagavond gezegd in “Het Journaal” op Eén. De premier zegt ook dat de terreurdreiging ernstig blijft. Na de arrestatie van de terreurverdachte heerste vooral opluchting bij Charles Michel. “Er waren moeilijke momenten de voorbije maanden. Maar onze politie en veiligheidsdiensten hebben gigantisch en immens werk geleverd. Dat was belangrijk voor onze geloofwaardigheid in het buitenland”, aldus de eerste minister.
Voor Michel is het belangrijk dat Abdeslam levend is opgepakt. “Dat is zeer belangrijk om een proces te organiseren. En het is ook cruciaal voor de slachtoffers en hun families, die het recht op de waarheid hebben.” De premier hoopt de komende maanden goed samen te werken met Frankrijk.
Er zijn volgens Michel nog mensen die slechte intenties hebben. “We blijven alert met de nationale veiligheidsraad en alle veiligheidsdiensten. We willen de veiligheid verhogen en we hebben veel nieuwe onderzoeken gevoerd in de strijd tegen de terreur.”
Dat Abdeslam zich verzet tegen zijn uitlevering aan Frankrijk is voor de Belgische premier geen verrassing. “Dat is een strategie van zijn advocaat, veronderstel ik. Het is zijn goed recht. Er zijn strikte gerechtelijke procedures en we moeten die respecteren. Dat kan een paar weken duren. Maar de Fransen hebben het recht om een gerechtelijke procedure te organiseren en wij mogen geen procedurefouten maken.”

bron: Belga