Waar Salah Abdeslam zich de komende dagen aan mag verwachten

Met de arrestatie van Salah Abdeslam is er dan wel een einde gekomen aan de lange vlucht van de terreurverdachte, de gerechtelijke weg die hij moet afleggen, begint nog maar pas. In de komende uren en dagen staat hij achtereenvolgens oog in oog met de speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie, de onderzoeksrechter en de raadkamer. Meer dan waarschijnlijk komt er ook een verzoek van de Franse overheden om hem uit te leveren, maar ook dat zal niet op een-twee-drie gebeuren.

Salah Abdeslam is gisterennamiddag rond 16.40 uur opgepakt en overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis, dat hij vanochtend heeft verlaten. In de komende uren zal hij ondervraagd worden door speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie. Mogelijk zullen ook Franse politiemensen de verhoren bijwonen. In principe moet de man binnen de 24 uur na zijn arrestatie voor de onderzoeksrechter gebracht worden, die dan moet beslissen of de man onder aanhoudingsbevel wordt geplaatst, maar die termijn kan met 24 uur verlengd worden. In ieder geval moet de beslissing over zijn aanhouding dan ten laatste morgennamiddag voor 16.40 uur vallen.

Eenmaal Salah Abdeslam onder aanhoudingsbevel is geplaatst, moet hij binnen de vijf dagen voor de raadkamer verschijnen. Die moet dan beslissen of hij aangehouden blijft. Die zitting voor de raadkamer zal donderdag of vrijdag plaatsvinden. Tegen de beslissing van de raadkamer is beroep mogelijk bij de kamer van inbeschuldigingstelling.

Willen de Franse autoriteiten dat Abdeslam uitgeleverd wordt, dan moet de Franse onderzoeksrechter die belast is met het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, een Europees aanhoudingsbevel uitschrijven. Dat moet dan aan Abdeslam betekend worden, waarna die moet aangeven of hij akkoord gaat met zijn uitlevering. Gaat hij akkoord, dan kan de overlevering snel plaatsvinden. Gaat hij niet akkoord, is het aan de raadkamer om te beslissen of het Europees aanhoudingsbevel uitvoerbaar is. Ook tegen deze beslissing van de raadkamer is beroep mogelijk bij de kamer van inbeschuldigingstelling, en eventueel cassatieberoep. Het federaal parket heeft wel al laten weten dat een uitlevering van Salah Abdeslam voorlopig niet aan de orde is.