Japanse toeristische dienst wil tattoos niet langer weren

Tattoos hebben in onze contreien al lang geen verband met ongewenste eigenschappen, maar in Japan ligt dat nog net iets anders. Daar worden vaak in verband gebracht met de yakuza, de georganiseerde misdaad. Veel kuurorden in het land van de rijzende zon ontzeggen mensen met tatoeages dan ook de toegang. De Japanse toeristische dienst wilt dat daar een einde aankomt.

De Japanse toeristische dienst lanceert daarom een uitdrukkelijke oproep aan kuuroorden en badplaatsen om hun regels te versoepelen. Het toerisme in Japan is momenteel aan het boomen en de dienst wil dat iedereen kan genieten van de Japanse kuuroorden, die ook onsen genoemd worden. Het toerismebureau wijst op de culturele verschillen tussen landen en haalt aan dat tattoos niet overal geassocieerd worden met georganiseerde misdaad.

De organisatie onderstreept wel dat de vraag niet bindend is en dat uitbaters nog altijd mogen beslissen of ze mensen met tatoeages al dan niet toelaten. De versoepeling van de regels zou ook niet gelden voor Japanners, enkel voor buitenlandse bezoekers.

The Telegraph berichtte vorig jaar nog dat getatoeëerde bezoekers niet welkom zijn in maar liefst 56% van alle openbare baden in Japan. Met de Olympische Spelen van 2020 in het vooruitzicht, zal deze regel hoogstwaarschijnlijk versoepelt worden voor bezoekers.