Dreigingsniveau blijft op 3

Het dreigingsniveau blijft onveranderd op drie, dat heeft het OCAD beslist na de grootscheepse politieactie gisteravond in Molenbeek.

De nationale veiligheidsraad zat vanaf 10 uur samen in de Wetstraat 16. Tijdens de bijeenkomst kregen de premier en de topministers uitleg van justitie en de veiligheidsdiensten over het dreigingsniveau en bijhorende veiligheidsmaatregelen.

Achteraf meldde premier Michel dat terreurniveau 3 behouden blijft. “We zijn momenteel bijzonder opgelucht, maar we moeten zeker alert blijven. Er bestaat geen twijfel: de operaties van afgelopen week zijn de vruchten van een gigantisch werk. Er is de voorbije weken hard gewerkt om deze resultaten te kunnen boeken. Maar de strijd tegen het terrorisme is nog niet voorbij. We blijven vastberaden.”

Eerder wezen zowel minister van Justitie Koen Geens, als zijn collega van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de vicepremiers Didier Reynders en Kris Peeters erop dat er nog mensen rondlopen. “Er zijn nog analyses nodig om te kijken wat er in de schuilplaatsen gevonden is”, stelde Geens. “In Vorst werden veel wapens gevonden. Dat kan erop wijzen dat er nog aanslagen voorbereid werden”, vulde Reynders aan.

“De actie van gisteren was belangrijk. Het IS-netwerk heeft een flinke knauw gekregen, maar het is niet omdat er één persoon gevat is, dat er iets wezenlijk veranderd is”, besluit Jambon.