Wie vanaf zondag illegaal in Griekenland aankomt, wordt naar Turkije teruggestuurd

door
Belga
Leestijd 2 min.

Al wie vanaf overmorgen, zondag 20 maart, op illegale wijze via Turkije op de Griekse eilanden aankomt, zal naar Turkije worden teruggestuurd. Dat staat in het samenwerkingsakkoord dat de Europese leiders en de Turkse eerste minister Ahmet Davutoglu vandaag hebben goedgekeurd. Als alle logistieke voorbereidingen getroffen zijn, moet op maandag 4 april effectief van start kunnen worden gegaan met het terugsturen van die illegale migranten én het hervestigen van Syrische vluchtelingen die zich in Turkije bevinden. "Ik maak mij geen illusies: er zullen tegenslagen zijn. De logistieke uitdagingen zijn enorm." De Duitse bondskanselier Angela Merkel toonde zich na afloop van de Europese top tegelijk realistisch en hoopvol. Om vanaf komende zondag alle migranten die op de Griekse eilanden aankomen een individuele behandeling te garanderen en wie geen vervolging in Turkije hoeft te vrezen terug te kunnen sturen, is er heel wat werk nodig. Volgens Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is de inzet van 4.000 ambtenaren, tolken, rechters, terugkeerofficieren en veiligheidsmedewerkers nodig. Voor de eerste zes maanden wordt een kostprijs van 280 tot 300 miljoen euro geraamd. De Nederlandse euroambtenaar Maarten Verwey moet de hele operatie in goede banen leiden.

Merkel maakt zich sterk dat op maandag 4 april begonnen kan worden met het terugsturen van al die migranten die in Griekenland geen recht op asiel of bescherming hebben of er niet om hebben gevraagd. Diezelfde dag zal van start gegaan worden met het (door tal van ngo's bekritiseerde) systeem waarbij Syrische vluchtelingen 'geruild' worden. Voor elke Syriër die vanuit de Griekse eilanden naar Turkije wordt teruggestuurd, zal een andere Syriër die zich nog in Turkije bevindt in Europa hervestigd worden. Behalve Hongarije en Slovakije doen volgens Merkel in principe alle Europese lidstaten daar aan mee.

In eerste instantie zullen 72.000 Syriërs in Europa hervestigd kunnen worden, maar als het hele systeem de migratiestroom niet stillegt of als het vooropgestelde plafond te laag blijkt te zijn, kan het worden herzien of zelfs stopgezet.Maar de Europese leiders hopen dat dat laatste niet nodig zal zijn. Ze denken dat de illegale overtochten van migranten van Turkije naar Griekenland snel zal stilvallen.

bron: Belga