Turkse premier Davutoglu “hoopt” op akkoord met Europese Unie

De Turkse eerste minister Ahmet Davutoglu is in Brussel aangekomen voor overleg met Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Ze moeten de weg effenen voor een Europees-Turks samenwerkingsakkoord om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden. “Ik hoop dat we ons doel zullen bereiken om de vluchtelingen te helpen en de Europees-Turkse relaties te verdiepen”, zei Davutoglu tijdens een korte verklaring. De Europese staatshoofden en regeringsleiders gaven Tusk, Juncker en de Nederlandse premier Mark Rutte, in zijn hoedanigheid van tijdelijk EU-voorzitter, gisterenavond het mandaat om onderhandelingen met Davutoglu te starten. Er werd geen gemeenschappelijk standpunt op papier gezet, maar de leiders vroegen hun drie collega’s om hun standpunten aan Davutoglu toe te lichten en de ultieme onderhandelingen op te starten. Later op de dag komen ze opnieuw bijeen om een balans op te maken en te bekijken of de landing kan ingezet worden.

Bij zijn aankomst benadrukte Davutoglu dat het er in de eerste plaats over een humanitaire kwestie gesproken wordt. “Voor Turkije is de vluchtelingencrisis geen koehandel, maar een kwestie van waarde, van Europese en humanitaire waarden”, zei de Turkse premier. Europa en Turkije hebben volgens hem hetzelfde doel voor ogen: het helpen van de vooral Syrische vluchtelingen.

Het is niet duidelijk of Davutoglu er een goed oog in heeft dat er vandaag een akkoord kan worden bereikt, na het principeakkoord van vorige week maandag. “Ik ben zeker… Ik hoop dat we ons doel zullen bereiken om de vluchtelingen te helpen en de Europees-Turkse relaties te verdiepen”, klonk het.

bron: Belga