Spotify gaat 21 miljoen dollar aan achterstallige royalties uitbetalen

Muziekstreamingdienst Spotify is met de Amerikaanse vereniging van muziekuitgevers overeengekomen om 21 miljoen dollar (18,6 miljoen euro) aan achterstallige royalties uit te betalen.
Door het gisteren bekendgemaakte akkoord kan elke auteur of uitgever waarvan een of meerdere nummers verspreid werden op Spotify, zonder dat daar een vergoeding tegenover stond, nu een verzoek indienen om die vergoeding alsnog te krijgen. Dat de vergoedingen tot hier toe niet werden uitbetaald komt volgens Spotify omdat het niet over de nodige informatie beschikte om de auteurs en uitgevers te identificeren.

“Deze overeenkomst is een cruciale stap in het verhogen van de transparantie in de muziekwereld en ervoor te zorgen dat muziekmakers royalty’s ontvangen wanneer hun muziek wordt gebruikt”, zo luidde het in een gezamenlijke verklaring van Spotify en de National Music Publishers Association (NMPA).

In de mededeling staat niet hoeveel Spotify aan achterstallige royalties zal betalen. Volgens een anonieme bron gaat het om 16 miljoen dollar (ongeveer 14 miljoen euro), waaraan Spotify nog 5 miljoen toevoegt (4,4 miljoen euro).

De royalties van de nummers waarvan de auteur of uitgever niet gevonden kon worden, gaan naar de auteurs en uitgevers die de overeenkomst aanvaarden.

Bron: Belga