Nucleaire rente levert amper iets op

De regering verdient amper iets aan het langer openhouden van kerncentrale Tihange I. Uitbaters Electrabel en EDF leveren deze maand hun berekening af voor de nucleaire belasting van 2015, maar het is nu al duidelijk dat ze slechts een paar miljoen moeten betalen, schrijft De Morgen. Voormalig staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) had in ruil voor een levensduurverlenging een nieuwe belasting vastgelegd voor de uitbaters van Tihange I. In essentie is afgesproken dat de regering 70 procent van de winst krijgt van de centrale, maar alleen als de elektriciteitsprijs boven 40 euro uitkomt. Bij de ondertekening van het akkoord maakte hij zich nog sterk dat Tihange 1 na oktober 2015 evenveel zou opbrengen als voorheen; zowat 125 miljoen euro per jaar.

De marktprijs voor elektriciteit is de voorbije maanden echter in elkaar gestuikt en de prijs bengelt rond een bodemkoers van 30 euro en soms nog lager. Voor 2015 ontvangt de regering zo hoogstens enkele miljoenen euro’s, en voor 2016 ziet het er nog beroerder uit, aldus De Morgen.

Met de belasting zouden groene fondsen gespekt worden. Die blijven nu leeg, waardoor investeringen vertraging oplopen en ons land nog meer moeite krijgt om zijn klimaatdoelen te halen.

bron: Belga