Favoriet Club Brugge bijna op volle sterkte naar finale beker, Standard hoopt seizoen te redden

In de finale van de 61e editie van de Beker van België staat zondagnamiddag (16u) in een uitverkocht Koning Boudewijnstadion een clash tussen Club Brugge en Standard op het programma. Twee dagen voor de finale kan het contrast tussen beide teams amper groter zijn. Blauw-zwart zit boordevol vertrouwen nadat het vorig weekend de reguliere competitie als leider kon afsluiten, bij Standard heersen er wegens het missen van Play-off I vooral teleurstelling en twijfel. Terwijl Club nog op twee fronten volop mag meestrijden voor de prijzen, zijn de Rouches verplicht om de Beker te winnen als ze hun seizoen nog willen redden. Ook via Play-off II kunnen ze nog naar de Europa League, maar die weg is lang en moeilijk. Daartegenover staat de Bekerzege gelijk met rechtstreekse kwalificatie voor de groepsfase van de Europa League.

“We zijn voluit gegaan voor de Beker en de competitie dit seizoen, maar we hebben nog niets in handen”, blijft Club Brugge-coach Michel Preud’homme realistisch. Yannick Ferrera, zijn collega bij de Luikenaars, heeft zijn spelersgroep op scherp gezet voor zondag. “Iedereen kijkt reikhalzend uit naar de finale”, vertelde Ferrera tijdens zijn persbabbel. “We moeten ons concentreren op onze eigen mogelijkheden.”

Bij Club Brugge kunnen ze zondag rekenen op sterkhouders Thomas Meunier, Ruud Vormer en Abdoulay Diaby. Zij werden door Preud’homme dan ook opgenomen in de 22-koppige selectie. Opvallende afwezige is aanwinst Wesley Moraes, achterin is Stefano Denswil nog buiten strijd. De Luikenaars kunnen zondag een beroep doen op Milos Kosanovic. De verdediger kreeg slechts een voorwaardelijke schorsing voor zijn uitsluiting van vorig weekend tegen zijn ex-club KV Mechelen. Standard hoopt ook nog middenvelder Eyong Enoh tijdig fit te krijgen. Beide teams trainen zaterdag nog een keer achter gesloten deuren in het Koning Boudewijnstadion.

Club Brugge ontdeed zich in de halve finales van landskampioen AA Gent, de Luikenaars klopten Racing Genk. Voor Blauw-Zwart wordt het de achttiende finale. Met elf Bekers is Club overigens de Belgische recordhouder. Het is ook voor de eerste keer sinds het seizoen 2004-2005 dat het zich twee keer op rij voor de Bekerfinale kan kwalificeren. Standard plaatste zich voor de zestiende keer in de clubgeschiedenis voor de Bekerfinale, de eerste keer sinds 2011. Toen wonnen ze voor de zesde keer de Beker door Westerlo met 2-0 te verslaan. De clash tussen de selecties van Michel Preud’homme en Yannick Ferrera wordt een heruitgave van de Bekerfinale van 2007. Toen haalden de West-Vlamingen het op de Heizel met 1-0 van de Rouches. Opvallend, Preud’homme was toen nog aan de slag als coach bij Standard. De huidige Brugse coach mag zondag zijn vierde Bekerfinale als coach in België op zijn palmares schrijven. In totaal heeft de voormalige doelman zelfs al twaalf nationale bekerfinales op zijn naam staan. Vorig jaar bezorgde MPH Club met de bekerwinst tegen Anderlecht de eerste prijs in acht jaar.

bron: Belga