EU-top – “EU moet snel starten met terugbrengen vluchtelingen naar Turkije”

De Europese Unie moet zich klaarhouden om snel te starten met het terugbrengen van vluchtelingen van Griekenland naar Turkije, zo zei de Duitse bondskanselier Merkel vrijdag na afloop van een bijeenkomst van de EU-leiders. Zo kan een aanzuigeffect vermeden worden vooraleer de nieuwe regeling met Turkije over de vluchtelingen in werking treedt.

Op de bijeenkomst gaven de EU-leiders de Europees president Donald Tusk, Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Nederlandse premier Mark Rutte een mandaat om vrijdag onderhandelingen aan te knopen met de Turkse premier Ahmet Davutoglu over een akkoord over de aanpak van de vluchtelingencrisis.
Turkije is bereid alle illegaal in Griekenland aankomende migranten terug te nemen, op voorwaarde dat de Europeanen voor elke heropname van een Syrische vluchteling een andere Syriër uit Turkije hervestigen.
De Europeanen hebben het voorstel principieel aanvaard, maar de onderhandelingen met de Turkse premier Davutoglu zullen niet makkelijk worden, zo benadrukte Merkel. “We hebben geen datum afgesproken, maar Turkije begrijpt dat de nieuwe regeling zo snel mogelijk na het begin van de terugkeer van de vluchtelingen (Syrische vluchtelingen naar Turkije, red.) van start moet gaan”, zo zei Merkel volgens persagentschap Reuters.

bron: Belga