Ebola - Minstens twee nieuwe besmettingen in Guinee

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Guinee waren twee mensen van dezelfde familie besmet met het ebolavirus. Dat meldt de Guinese overheid en wordt bevestigd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het gaat om de eerste gevallen van ebola sinds op 29 december het einde van de ebola-epidemie werd uitgeroepen in het West-Afrikaanse land. Donderdagochtend had de Wereldgezondheidsorganisatie nog verklaard dat "alle initiële overdrachtskanalen" van de epidemie in West-Afrika waren afgesloten, na het einde van de epidemie in Sierra Leone.

"Na het onderzoek van stalen van mensen die mogelijk met ebola besmet waren in de prefectuur N'Zerekore, blijkt dat twee mensen van dezelfde familie besmet waren met ebola", aldus de overheid in een persbericht. De twee patiënten waren al overleden voordat de tests werden uitgevoerd. "De gezondheidsautoriteiten hebben de geschikte maatregelen genomen om de verspreiding van de ziekte buiten deze zone te vermijden", klinkt het nog.

De ebola-epidemie van 2013, die vooral in Guinee, Sierra Leone en Liberia woedde, was de ergste epidemie sinds 1976, toen het virus werd ontdekt. In totaal kwamen meer dan 11.300 mensen om het leven, en raakten meer dan 26.600 mensen besmet. Op 14 januari verklaarde de WHO al een eerste keer dat alle transmissiekanalen waren gestopt, nadat de epidemie in Liberia als afgelopen werd beschouwd. Ook toen werd de dag zelf nog een nieuwe besmetting geregistreerd in Sierra Leone.

Bron: Belga