Courtois, Mignolet en Gillet Belgische doelmannen op EK

Thibaut Courtois, Simon Mignolet en Jean-François Gillet worden de drie doelmannen van de Rode Duivels op het komende EK in Frankrijk. Dat heeft bondscoach Marc Wilmots vanmiddag laten weten bij de bekendmaking van zijn selectie voor de oefeninterland van de Belgen van 29 maart in het Koning Boudewijnstadion tegen Portugal. Wilmots selecteerde het trio voor de oefenpot tegen Cristiano Ronaldo en ploegmaats en voegde er meteen aan toe dat die drie namen – zonder blessureleed – ook tot de EK-selectie zullen behoren. “Dat worden inderdaad mijn drie doelmannen voor het toernooi, tenzij blessures daar anders over beslissen”, klonk het bij de bondscoach. “We hebben ook nog Matz Sels en Koen Casteels, maar Thibaut, Simon en Jean-François zijn mijn drie doelmannen in Frankrijk. Wat er na het EK gebeurt, is een andere zaak”, aldus Wilmots.

De 36-jarige Gillet, die omwille van een schorsing het WK in Brazilië moest missen, krijgt als derde doelman dus de voorkeur op Sels (en Casteels). “Jean-François is erg goed bezig bij KV Mechelen, de anderen weten dat hun tijd nog komt.”

De bondscoach had het in het bondsgebouw ook over zijn aanvallers. Met Romelu Lukaku, Christian Benteke, Michy Batshuayi en Divock Origi riep Wilmots vier (diepe) spitsen op. “Ze hebben allevier een ander profiel, boeken vooruitgang en doen het goed. Christian speelt misschien niet zo veel bij Liverpool, maar brengt tijdens zijn invalbeurten wel altijd iets bij”.

Lukaku van zijn kant speelt momenteel de pannen van het dak bij Everton, maar heeft het bij de Duivels steevast moeilijk om te overtuigen. Hier en daar gaan stemmen op om het spel van de Duivels af te stemmen op dat van de diepe spits en ook ‘Big Rom’ zelf is daar voorstander van. “Het is aan hem om zich aan de manier van spelen van onze ploeg aan te passen. Bij Everton krijgt hij veel ruimte, al is hij ook al veel beter geworden in het kaatsen en met de rug naar doel. Ik vind wel dat iedereen te veel focust op de nummer negen bij de nationale ploeg. Wie scoort, interesseert me niet. Het gevaar kan van alle kanten komen bij ons en het is de ploeg die belangrijk is. Het individu telt niet”

bron: Belga