Australiërs leggen link tussen wifi en hersentumor

Children look at tablets at the ''Master Steve JobsSchool'' in Sneek, northern Netherlands, during their first day of school on August 21, 2013. This schoolyear, 12 schools in the Netherlands have started the so-called Education of the New Time (O4NT) program, in which the use of iPad plays an important role. AFP PHOTO/ANP/ CATRINUS VAN DER VEEN netherlands out / AFP / ANP / CATRINUS VAN DER VEEN

Na jarenlange discussies over het al dan niet schadelijk zijn van wifistralen, beweren een aantal vooraanstaande Australische wetenschappers dat er een link is tussen straling en hersentumoren. Vooral kinderen zouden risico lopen, omdat zij vatbaarder zijn.

Momenteel is er nog veel onderzoek nodig om de effecten van straling te achterhalen. Wel heeft de Wereldgezondheidsorganisatie de straling van mobiele telefoons in 2011 “mogelijk kankerverwekkend” verklaard. In Frankrijk is wifi op scholen en crèches verboden, de regering van Israël geeft het advies om vaste internetverbindingen te gebruiken en ook in eigen land heeft Gent wifisignalen in kleuterscholen en crèches aan banden gelegd.

Vermoedelijk duurt het nog jaren vooraleer wetenschappers met doorbrekende inzichten komen en we het fijne erover te horen krijgen. Daarom zijn de uitspraken uit de Australische documentaire des te opvallender.

Tips

Wie toch voorzichtiger wil omspringen met wifistralen, zet volgens epidemioloog Devra Davis best geen router in de slaapkamer. ’s Nachts kan je het apparaat ook beter uitschakelen. Neurochirurg Charlie Teo raadt aan om altijd een hoofdtelefoon of de speakermodus te gebruiken.

Tot slot waarschuwen de wetenschappers ook voor het gebruik van smartphones door kinderen. De documentaire schuift namelijk een onderzoek naar voren, waaruit blijkt dat kinderen die hun telefoon veel gebruiken, vier tot acht keer meer kans hebben op een hersentumor.

Foto ANP / C. Van Der Veen