Vrijspraak voor vermeende bommelding die treinverkeer opschortte

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft een man vrijgesproken voor een vermeende bommelding op de trein van Antwerpen naar Brussel. De man beweert dat het om één groot misverstand ging en er nooit sprake was van een bom. Toch werd het treinverkeer omwille van de feiten meer dan een uur stilgelegd in Mechelen-Nekkerspoel. De man zat op 7 december 2015 op de trein Antwerpen-Brussel en had een fiets mee. Omdat hij niet over een geldig vervoersbewijs beschikte voor de fiets, ontstond een woordenwisseling met de controleur. Daarbij zou beklaagde de woorden ‘Il y a une bombe’ hebben uitgesproken, waarop de treinbegeleider de politiediensten verwittigde.

Ter hoogte van Mechelen-Nekkerspoel werd het treinverkeer stilgelegd en werd de trein ontruimd. Na een uurtje bleek er geen bom aan boord te zijn en werd het treinverkeer hervat. Volgens de man werden zijn woorden verkeerd geïnterpreteerd en vloekte hij ‘Joder y el Jambo’ in het Catalaans (vrij vertaald: “ga verder, klootzak”). Zijn verdediging meent dat het gaat om één groot misverstand en dat de man geenszins verantwoordelijk is voor de politiemacht die daarna werd ontplooid.

De rechtbank volgde de verdediging hierin en meent dat de feiten met onvoldoende zekerheid bewezen kunnen worden waardoor de man dient vrijgesproken te worden.

bron: Belga