Sparta Praag verrast Lazio in eigen huis

Sparta Praag heeft voor een verrassing gezorgd in de achtste finales van de Europa League. De Tsjechische vicekampioen won met 0-3 op het veld van Lazio Rome en plaatste zich zo voor de kwartfinales. Na een 1-1 gelijkspel in Praag leken de kaarten het meest gunstig te liggen voor Lazio, maar dat was buiten Sparta Praag gerekend. Dockal zette de Tsjechen na tien minuten al op voorsprong met een harde knal van net buiten de zestien. De Romeinen leken even het noorden kwijt, want nauwelijks twee minuten later vloerde Krejci met een geplaatst schot Lazio-doelman Marchetti een tweede keer. Kapitein Lucas Biglia (ex-Anderlecht) zag zijn team een minuut voor de pauze zelfs nog een derde tegentreffer incasseren. Julis devieerde in één tijd een voorzet van Frydek in doel.

Lazio kon niet meer reageren en ziet zijn Europees avontuur eindigen in de achtste finales. Lukas Marecek (ex-Anderlecht) speelde de hele partij bij Sparta Praag, Kehinde Fatai (ex-Club Brugge) mocht in het slot invallen en Ondrej Mazuch (ex-Anderlecht) bleef op de bank. Sergej Milinkovic-Savic (ex-Racing Genk) lag bij Lazio met een hamstringblessure in de lappenmand.

Ook Valencia, met Mathew Ryan (ex-Club Brugge) 90 minuten tussen de palen, is er niet in geslaagd zich te kwalificeren voor de kwartfinales. Na een 1-0 nederlaag in de heenwedstrijd bij Athletic Bilbao werd het op Mestalla snel 2-0. Maar Bilbao maakte in het slot het beslissende uitdoelpunt. Santi Mina (13.) bracht de thuisploeg al vroeg op voorsprong. Hij tikte de rebound binnen nadat Negredo eerst Bilbao-doelman Herrerin op zijn weg vond. Na 37 minuten verdubbelde Aderlan Santos met een rake kopbal de voorsprong van Valencia. Maar het was Aduriz die een kwartier voor tijd het lot van de thuisploeg bezegelde met een intikker.

Leverkusen ten slotte slaagde er niet in de met 2-0 verloren heenwedstrijd bij Villarreal uit te wissen. Het bleef 0-0 in de Bayer Arena, waardoor Villarreal zich plaatst voor de kwartfinales.