“SOS Schilder op School” maakt leerlingen warm voor schildersberoep

In 32 nijverheidsscholen en evenveel basisscholen in Vlaanderen worden leerlingen vandaag warm gemaakt voor het schildersberoep. Dat gebeurt met de derde nationale actiedag “SOS Schilder op School”, een initiatief van onder meer de Bouwunie. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) gaf het startschot in Brugge. Met de actie willen de initiatiefnemers het beroep van schilder letterlijk en figuurlijk in de verf zetten. Hoewel het geen knelpuntberoep is, is er nijpend tekort aan goed geschoolde schilders. Volgens de initiatiefnemers zijn er veel openstaande vacatures en is het een boeiende job met toekomst.

Er werd gepleit om een schildersopleiding op te richten in het technisch onderwijs. Op dit moment is er enkel een beroepsopleiding, maar volgens de initiatiefnemers kan een richting in het technisch onderwijs het ondernemerschap aanscherpen, want zelfstandige schilders moeten veel meer kunnen dan schilderen. Ze moeten ook financiën leren beheren, facturen opstellen en zich in de markt zetten.

Onderwijsminister Crevits ging een kijkje nemen in basisschool De Linde in Brugge waar laatstejaarsstudenten van het KTA in Brugge op een creatieve manier leerlingen van het zesde jaar basisonderwijs wegwijs maakten in het beroep, van voorbereidingen treffen en schuren tot het echte schilderwerk. Ook Kabouter Klus stak een handje toe. Federaal staatssecretaris Bart Tommelein (Open Vld) deed hetzelfde in Leefschool De Vlieger in Oostende.

bron: Belga