Scouts met beperking vieren feest op Akabedag

Scouts en Gidsen Vlaanderen organiseert op zaterdag 19 maart voor de tweede keer de nationale Akabedag. Dat is een dag vol “spel- en scoutingplezier” voor meer dan 1.000 leden en leiders van Akabe (Anders kan best), de werking van Scouts en Gidsen Vlaanderen voor kinderen en jongeren met een beperking. Het evenement vindt deze keer plaats op de Grote Markt in Sint-Niklaas. Het thema van de Akabedag is “Wees piraat”, naar analogie van de scoutsleuze “Wees paraat”. Er wordt verwacht dat ongeveer 700 leden en 300 leiders er deelnemen aan de 32 verschillende activiteiten.
Al sinds de jaren 1930 voorziet Scouts en Gidsen Vlaanderen in een werking voor kinderen met een beperking. “Een aanbod dat uniek is binnen de Vlaamse jeugdbewegingen”, zegt woordvoerder Jan Van Reusel. De jeugdbeweging telt momenteel 1.500 leden met een beperking, verspreid over 35 Akabegroepen. Bovendien hebben verscheidene afdelingen ook Akabetakken, waar speciale aandacht wordt gegeven aan kinderen en jongeren met een beperking, en hanteren 50 scoutsgroepen een inclusiewerking met minstens één lid met een beperking.

“Hoewel we inclusie aanmoedigen, is het belangrijk om realistisch te zijn. Omdat vele scoutsgroepen uitgaan van een zekere mate van zelfredzaamheid van hun leden is extra zorg niet voor elke groep haalbaar”, zegt Van Reusel. “De beslissing over in welke mate gemengd kan worden gewerkt, hangt dan af van de draagkracht van de scoutsgroep.”

bron: Belga