Protesten in Brazilië na uitgelekt telefoongesprek tussen Rousseff en Lula

In Brazilië zijn gisterenavond protesten uitgebroken nadat een conversatie tussen president Dilma Rousseff en haar nieuwe kabinetschef Luiz Inacio Lula da Silva was uitgelekt. Een tweeduizendtal mensen verzamelde zich bij het presidentschap in Brasilia om het ontslag van Lula en Rousseff te eisen en hun steun uit te spreken voor rechter Sergio Moro. In de conversatie, die werd opgenomen door de gerechtelijke politie, zegt de president aan Lula dat ze haar “officieel decreet” zo zal opstellen, dat hij “het enkel kan gebruiken als het noodzakelijk is”. Die uitspraak wordt beschouwd als een bevestiging dat Rousseff Lula benoemd heeft tot kabinetschef om hem te beschermen tegen een eventuele gevangenisstraf in het kader van het Petrobras-schandaal.

Bij het Petrobras-schandaal zijn meerdere Braziliaanse bedrijven betrokken. Zij zouden tussen 2004 en 2014 miljarden hebben betaald om lucratieve contracten te krijgen van het staatsbedrijf. Er lopen onderzoeken naar verschillende politici, onder wie Lula, vroegere ambtenaren van Petrobras en directeurs van privébedrijven.

De opname werd openbaar gemaakt door de federale rechter Sergio Moro, die bevoegd is voor het dossier en die de onderzoeken tegen ex-president Lula wegens corruptie en fraude geopend heeft. Het opgenomen gesprek leidde tot grote commotie binnen het Parlement, waar oppositieleden het ontslag van Rousseff en Lula eisten, en de Senaat. Voor het presidentschap in Brasilia en in Sao Paulo verzamelden zich ’s avonds duizenden mensen om het ontslag van de twee te eisen en hun steun uit te spreken voor Moro.

Het presidentschap liet al weten dat “juridische en administratieve maatregelen” genomen zullen worden om de “flagrante schending van de wet en de Grondwet door rechter Moro te herstellen”.

Bron: Belga